Grön fasad
Butong_Vasakronan_Fredstan1
Butong_Vasakronan_Fredstan2
Butong_Vasakronan_Fredstan4
Butong_Vasakronan_Fredstan9
Butong_Vasakronan_Fredstan8
Butong_Vasakronan_Fredstan7
Butong_Vasakronan_Fredstan6
Butong_Vasakronan_Fredstan5
Butong_Vasakronan_Fredstan3

Peruken

 

Beställare: 
Vasakronan

Ritning, produktion och montage:
Butong AB

Växter och plantering:
Peter Korn, Klinta Trädgård AB

År:
2020

En levande fasad med en färgmosaik som bakgrund till växterna, pryder nu Vasakronans hus Kompassen i Göteborg. Butongpanelernas design ger den här väggen ett konstnärligt uttryck som passar in i den omgivande miljön. En färgklick till det annars rätt så gråa parkeringshuset. Växterna ger ytterligare kulör och liv till huset samt bidrar med mat till de stadsnära insekterna.

-Ja, det ser ju faktiskt bra ut även utan växter, var beställarens första kommentar efter installation.

Om det inte funkar? Byt ut!
Det har tidigare suttit en växtvägg där bestående av tyg med fickor, men efter att den väggen dött två gånger om, så valde Vasakronan att ersätta den med ett system som bevisats fungera. Den avgörande skillnaden mellan systemen är att Butongpanelerna inte behöver döljas av växter till 100% jämt. Vanligtvis så planteras mycket små växter / sticklingar som växer på sig med tiden och sprider sig med rotskott. Leverantör av växter är Klinta trädgård och Sveriges främsta expert på området, Peter Korn, som länge huserade i Eskilsby utanför Landvetter. Växterna är noga utvalda efter plats, ljusförhållande och komponerad för att blomma under stora delar av året med kvalitéer även på vintern.

Drivs med regnvatten och binder kol
Väggen bevattnas med regnvatten som samlas upp och pumpas till väggen när det behövs. Dessutom består jordersättningen till stor del av biokol som är fantastiskt för växter samtidigt som det binder en mängd kol från atmosfären.

Vasakronan hade sedan tidigare en växtvägg på samma ställe. Efter flera misslyckade omplanteringar bestämde de sig för att ersätta det mögliga fleecemattesystemet mot Butongs mineralbaserade system.

Liknande projekt